Šafránové rizoto s houbami
Suroviny
- 300 g Hříbky čerstvé
- 400 g Rýže Basmati
- 2 g Šafrán
- 100 g Smetana sójová
- 150 g Rajčata loupaná celá
- 100 ml Víno bílé veganské
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar zeleninový
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 445 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1394 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 4.5 mg
- Draslík 1013.6 mg
- Vláknina 7846.8 mg
- Vitamín A 7846.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.9 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme polovinu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět na kostičky nasekané šalotky. Přidáme rýži a za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zalijeme vínem a když se tekutina téměř vstřebá, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Proces opakujeme, dokud není rýže měkká (10 -15 minut). S poslední naběračkou vývaru přidáme do rýže šafrán. Asi 100ml vývaru ponecháme na další použití.
-
2
V pánvi rozehřejeme zbylý olej a opečeme na něm očištěné, na plátky nakrájené houby. Osolíme, opepříme a vyjmeme z pánve. Uchováme na teplém místě.
-
3
V pánvi zahřejeme sójovou smetanu se zbylými 100ml vývaru, vmícháme rajčata a vše povaříme 5 minut.
-
4
Rýži upravíme na talíře, přidáme rajčatovou smetanu a houby. Rizoto ozdobíme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.