Nejlepší žemlovka
Suroviny
- 250 g Tvaroh jemný
- 30 g Máslo čerstvé
- 500 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 5 ks Jablka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 hrst Hrozinky
- 20 plátek Veka tuková
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 17 g
- Sodík 76 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 206.6 mg
- Draslík 401 mg
- Vláknina 10765.7 mg
- Vitamín A 10765.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky veky namočíme do mléka (mléko můžeme trochu osladit) a polovinu plátků urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou.
-
2
Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a žloutky. Směs rozetřeme na veky v míse.
-
3
Na tvaroh rozprostřeme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Přikryjeme zbylými plátky veky a zalijeme zbylým oslazeným mlékem.
-
4
Žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě 25-30 minut. Potom na povrch naneseme pevný sníh ušlehaný z bílků a cukru. Krátce zapečeme do zezlátnutí sněhu.