Lilkový tažín s citrony a meruňkami
Suroviny
- 120 g Meruňky sušené
- 200 g Rajčata
- 300 ml Vývar zeleninový
- 2 kávová lžička Sezam - semena
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1.5 kávová lžička Koření ras el hanout
- 2 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 2 ks Lilek
- 1 špetka Šafrán
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máta
- 2 polévková lžíce Zázvor
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 270 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 11 g
- Sodík 619 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 1.4 mg
- Draslík 1050.5 mg
- Vláknina 24464.5 mg
- Vitamín A 24464.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova.
-
2
Cibule nakrájíme najemno. Zázvor nastrouháme. Obojí opečeme na zbylém oleji v jiné pánvi spolu se solí a pepřem.
-
3
Citrony oloupeme tak, abychom získali plátky kůry. Plátky kůry z jednoho citronu nasekáme na jemno.
-
4
Rajčata nakrájíme na kousky. Mátu a petrželku nakrájíme na jemno.
-
5
Sezamová semínka opečeme nasucho v pánvi.
-
6
Šafrán vaříme ve vývaru. Po chvíli přidáme citronovou kůru, meruňky a rajčata, med a citronovou šťávu (množství dle chuti). Přidáme i cibulovou směs a lilky. Vaříme 30 minut, dochutíme podle chuti.
-
7
Podáváme posypané petrželkou a mátou a sezamovými semínky.