Musaka
Suroviny
- 500 g Vepřové maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 3 ks Lilek
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Sýr Eidam cihla 40%
- 1 špetka Pepř černý celý
- 0.5 l Mléko polotučné
- 2 dl Víno červené
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 40 g
- Sodík 215 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 211.8 mg
- Draslík 941.9 mg
- Vláknina 12812.7 mg
- Vitamín A 12812.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podélně na 1cm plátky nakrájíme neoloupané lilky, nasolíme a hodinu necháme vypotit.
-
2
Nastrouhanou cibuli spaříme s vodou, přidáme máslo a osmahneme. Přidáme maso, sůl, pepř a osmažíme.
-
3
Zalijeme vínem, povaříme a přidáme propasírovaná rajčata. Podlijeme a podusíme.
-
4
Po vychladnutí přidáme ušlehané bílky.
-
5
Na vymazaný pekáč dáme lilky a potřeme máslem, rozprostřeme vrstvu masové směsi, poklademe plátky brambor a potřeme máslem. Střídáme vrstvy a končíme lilkem, zalijeme bešamelem a 45 minut pečeme.
-
6
Bešamel připravíme tak, že rozpustíme máslo, přidáme mouku, osmahneme a přidáváme mléko, žloutky, povaříme a vmícháme sýr.