Bramborová polévka se šunkovými knedlíčky
Suroviny
- 600 g Brambory
- 300 g Celer bulvový
- 250 g Cibule
- 100 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 150 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Šunka dušená
- 8 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 40 g Petržel - nať
- 35 g Strouhanka
- 80 g Petržel kořen
- 40 ml Mléko polotučné
- 1000 ml Hovězí vývar základní
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1616 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 98.8 mg
- Draslík 1393.8 mg
- Vláknina 19226.2 mg
- Vitamín A 19226.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na menší kostičky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, mrkev s celerem a petrželí nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na tenká kolečka, šunku na drobné kostičky, petrželku posekáme najemno.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a zpěníme. Přidáme brambory, pórek, mrkev s celerem a petrželí, promícháme a smažíme asi 5 minut. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi půl hodiny doměkka.
-
3
Mezitím připravíme knedlíčky. Do misky vsypeme strouhanku, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, šunku, polovinu petrželky a smažíme zhruba 5 minut. Směs z pánve přendáme do misky ke strouhance, promícháme, přidáme vejce, sůl, pepř, mletý muškát a vypracujeme těsto. Brambory se zeleninou ve vývaru rozmixujeme tyčovým mixérem. Lžičkou z těsta tvoříme malé knedlíčky, které vhazujeme přímo do polévky. Povaříme ještě 5 minut a odstavíme.
-
4
Jednotlivé porce polévky posypeme zbylou petrželkou.