Bramborová polévka s batáty
Suroviny
- 300 g Brambory
- 150 g Celer bulvový
- 120 g Cibule
- 1.77 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Pórek
- 70 g Smetana 33% (šlehačka)
- 8 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 20 g Majoránka
- 200 g Brambory sladké (Batáty)
- 25 g Olej slunečnicový
- 120 ml Mléko polotučné
- 100 ml Víno bílé
- 700 ml Vývar zeleninový
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 380 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1652 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 25.9 mg
- Draslík 964.2 mg
- Vláknina 17240 mg
- Vitamín A 17240 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.3 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory a batáty oškrábeme, nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozřízneme a nakrájíme na nudličky, celer s mrkví nastrouháme nahrubo, majoránku posekáme najemno, česnek prolisujeme.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli s česnekem, osmahneme, přidáme brambory, batáty, orestujeme, podlijeme bílým vínem, provaříme, přilijeme vývar a vaříme asi 15 minut. Mezitím v pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm celer, mrkev a pórek. Brambory s batáty ve vývaru rozmixujeme, přilijeme mléko, přivedeme téměř k varu, ale již nevaříme. Přimícháme majoránku, lehce ušlehanou smetanu, polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženou zeleninou z pánve.