Páj s ořechy a žampiony
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 230 g Mouka pšeničná celozrnná
- 120 g Cibule
- 140 g Žampiony čerstvé
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 180 g Ořechy lískové
- 15 g Protlak rajčatový sterilovaný
- 80 g Strouhanka
- 40 g Petržel - nať
- 8 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 25 g Olej slunečnicový
- 50 ml Voda pitná
- 150 ml Vývar slepičí
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 37 g
- Sodík 695 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 390.5 mg
- Vláknina 15479 mg
- Vitamín A 15479 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.7 mg
- Vitamín E 6.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vsypeme celozrnnou mouku, špetku soli, přidáme máslo a zapracujeme do mouky. Přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie, necháme 30 minut v lednici uležet. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát o velikosti formy na koláče, ze zbylého těsta uválíme stejně velký, ale tenčí plát. Formu vymažeme tukem, vložíme do ní silnější plát a odložíme zatím stranou.
-
2
Cibuli oloupeme, rozkrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petželku posekáme na jemno, žampiony nakrájíme na plátky, ořechy trochu nadrtíme. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, česnek, žampiony, krátce orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zaprášíme mouku, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, promícháme a dusíme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přimícháme petrželku, ořechy, strouhanku a odstavíme. Touto směsí naplníme těsto ve formě, zakryjeme tenkým plátem těsta, okraje trochu přimáčkneme, uprostřed páj propíchneme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi 40 minut.