Makový koláč s ořechy a šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 20 g Cukr vanilka
  • 150 g Mák mletý
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 7 polévková lžíce Cukr krupice
  • 10 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 161 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 26 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 85.5 mg
  • Draslík 141.7 mg
  • Vláknina 3147.8 mg
  • Vitamín A 3147.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce a cukr v misce vyšleháme elektrickým šlehačem na hustou pěnu. Přisypeme prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, vše zlehka promícháme. Nakonec přimícháme mletý mák a pomleté ořechy. Připravené těsto ihned vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.

  • 2

    Naplněný plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180°C. Pečeme 25-30 minut. Po dobu pečení dvířka na troubě neotvíráme.

  • 3

    Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu. Povrch koláče posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talíře, které ozdobíme ze smetany vyšlehanou tuhou šlehačkou.

Komentáře k receptu