Makový koláč s ořechy a šlehačkou
Suroviny
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 150 g Mák mletý
- 100 g Ořechy vlašské
- 50 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 7 ks Vejce slepičí
- 7 polévková lžíce Cukr krupice
- 10 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 161 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 12 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 85.5 mg
- Draslík 141.7 mg
- Vláknina 3147.8 mg
- Vitamín A 3147.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce a cukr v misce vyšleháme elektrickým šlehačem na hustou pěnu. Přisypeme prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, vše zlehka promícháme. Nakonec přimícháme mletý mák a pomleté ořechy. Připravené těsto ihned vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
-
2
Naplněný plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180°C. Pečeme 25-30 minut. Po dobu pečení dvířka na troubě neotvíráme.
-
3
Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu. Povrch koláče posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talíře, které ozdobíme ze smetany vyšlehanou tuhou šlehačkou.