Ovocný salát s pěnou
Suroviny
- 200 g Jahody zahradní
- 3 ml Citronová šťáva
- 3 ml Citronová šťáva
- 50 ml Likér mandlový - Amaretto
- 2 ks Hrušky
- 2 ks Pomeranče
- 3 ks Kiwi
- 2 ks Banány
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Meloun žlutý
- 0.5 ks Meloun žlutý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Sirup mučenkový
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 5 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 185.1 mg
- Draslík 612 mg
- Vláknina 13544 mg
- Vitamín A 13544 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 101.7 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté hrušky oloupeme, překrojíme odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky, které dáme do misky. Pokapeme je citrónovou šťávou, promícháme. Pomeranče oloupeme, rozdělíme na měsíčky, šťávu zachytíme.
-
2
Žlutý meloun rozkrojíme podélně, pokrájíme na tenké, podélné pásy. Oloupeme a dužinu rozkrájíme na stejné kousky jako hrušky. Půlku melounu krájíme na salát, druhou půlku necháme k dalšímu použití. Kiwi oloupeme, pokrájíme na tenké kolečka, omyté jahody necháme okapat, poté rozkrájíme na půlky.
-
3
Hrušky, pomeranče, meloun, kivi i jahody vložíme do misky a promícháme.
-
4
Příprava zálivky: druhou půlku rozkrájeného melounu dáme do mixéru, přidáme oloupané a pokrájené banány, přilijeme pomerančovou a citrónovou šťávu, všechny suroviny důkladně rozmixujeme. Připravenou zálivkou přelijeme nakrájené ovoce v misce. Ještě jednou promícháme a odložíme do lednice.
-
5
Příprava pěny: do nerezové nádoby dáme žloutky, cukr, přidáme sirupy, likér. Elektrickým šlehačem rozšleháme na pěnu, poté nádobu vložíme do vodní lázně a metlou šleháme na prohřátou tekoucí pěnu.
-
6
Těsně před podáváním salát porcujeme na jednotlivé talíře nebo salátových misek. Každou porci ještě přelijeme připravenou pěnou a podáváme.