Gratinované cukety se sýrem a semínky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Cuketa
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Sýr Niva (Rokfór)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Pyré rajčatové
- 2 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 612 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 41 g
- Sodík 809 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 122.5 mg
- Draslík 603.5 mg
- Vláknina 5014.8 mg
- Vitamín A 5014.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme 60 g másla, vložíme cibuli, osmahneme dozlatova. Přidáme česnek, naskládáme podélně nakrájenou cuketu, osmahneme ji po obou stranách. Zmenšíme plamínek a cukety 10 minut podusíme.
-
2
Směs ochutíme solí, pepřem, přidáme rajčatové pyré.
-
3
Pečící formu vymažeme zbylým máslem, naskládáme na dno cukety, posypeme cibulovou směsi, posypeme slunečnicovými semínky. Smetanu smícháme s hořčici, přelijeme cukety. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
-
4
Vložíme do nahřáté trouby, při 220 stupňové teplotě zapečeme 20 minut.
-
5
Hotové jídlo naaranžujeme na jednotlivé teplé talíře a podáváme.