Univerzální plundrové těsto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 19 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 47.5 mg
- Draslík 151.6 mg
- Vláknina 3255.3 mg
- Vitamín A 3255.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 152.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.
-
2
V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka a metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
-
3
Mouku spolu s kypřícím a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.
-
4
Vykynuté těsto, na vále posypaném moukou, rozválíme na plát 30 x 30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.
-
5
Těsto zase vložíme do lednice na 40 minut. Potom už z těsta můžeme péct různé koláčky, záviny apod.