Srnčí kýta na víně s rajčaty
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Slanina vepřová
- 700 g Srnčí kýta
- 100 g Sádlo škvařené
- 50 g Brusinky
- 100 g Kečup ostrý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Divoké koření celé
- 0.5 kávová lžička Chilli omáčka
- 3 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2.5 dl Víno červené
- 2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 24 g
- Sodík 272 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 21.8 mg
- Draslík 196.2 mg
- Vláknina 5178.3 mg
- Vitamín A 5178.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kýtu vykostíme, odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou a dobře potřeme solí. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přisypeme cukr a cibuli osmahneme do hnědého základu. Přilijeme ocet, přidáme 1 citron, nakrájený na tenké plátky a divoké koření. Ho hrnce vložíme připravenou kýtu, kterou zprudka opečeme ze všech stran. Následovně zalijeme teplou vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Po dobu dušení podle potřeby podlijeme vodu. Měkké maso vyndáme z hrnce, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.
-
2
Horkou šťávu rozmixujeme a přivedeme k varu. Přisypeme mouku a stálým mícháním osmažíme. Přidáme kečup, brusinky, chilli omáčku a pepř. Nakonec vlijeme víno, chvilku povaříme a omáčku stáhneme ze sporáku.
-
3
Porce masa pokládáme na jednotlivé talíře. Přelijeme je teplou omáčkou, ozdobíme 1 plátkem citronu a s vhodnou přílohou podáváme.