Těstoviny Festonati se sýrem a rajčaty
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 150 g Sýr Parmezán
- 500 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Sýr Čedar
- 250 g Těstoviny Festonati
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Šalotka
- 1 hrst Bazalka
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1894 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 116.1 mg
- Draslík 819.2 mg
- Vláknina 10747.9 mg
- Vitamín A 10747.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sýry nastrouháme najemno. Bazalku opláchneme studenou vodou a okapanou najemno nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Šalotky nakrájíme na malé kousky. Rajčata nakrájíme na menší kousky.
-
2
Do většího hrnce s dostatečným množstvím osolené vařící vody dáme vařit těstoviny.
-
3
V nízkém hrnci rozehřejeme olej a krátce v něm osmahneme za stálého míchání nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Přidáme nakrájená rajčata a polovinu bazalky, opepříme, osolíme a necháme za občasného míchání 10 minut vařit.
-
4
V jedné misce smícháme nastrouhaný Čedar a Parmezán, v druhé strouhanku se zbylou bazalkou.
-
5
Uvařené těstoviny slijeme.
-
6
Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno rozprostřeme třetinu rajčatové omáčky, na ni dáme třetinu uvařených těstovin, třetinu smíchaných nastrouhaných sýrů a vše opepříme a osolíme. Jednotlivé vrstvy ještě dvakrát zopakujeme, nahoře budou sýry. Ty posypeme směsí strouhanky a bazalky, navrch položíme plátky másla.
-
7
Zapékací mísu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 190 stupňů a vše necháme zapékat přibližně 25 minut, dokud se sýry neroztaví. Zapečené těstoviny rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.