Telecí řízek připravovaný po milánsku
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 800 g Rajčata
- 100 g Sýr Parmezán
- 60 g Strouhanka
- 50 g Bazalka
- 600 g Telecí kotlety
- 50 g Tymián čerstvý
- 300 g Špagety
- 100 ml Olej rostlinný
- 125 ml Masový vývar
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1107 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 61 g
- Sodík 946 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 283.7 mg
- Draslík 1215.8 mg
- Vláknina 10520.2 mg
- Vitamín A 10520.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.4 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku a pokrájíme ji na kousky. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kostičky. Nadrobno nasekáme česnek. Cibuli s česnekem necháme zesklovatět na rozpáleném oleji v pánvi. Přidáme k nim spařená a pokrájená rajčata a nadrobno nasekaný tymián. Zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud směs nezhoustne.
-
2
Paličkou na maso naklepeme řízky, osolíme je a opepříme.
-
3
Polovinu nastrouhaného parmezánu smícháme se strouhankou.
-
4
Obalíme řízky v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi parmezánu a strouhanky. Mírně trojobal přitiskneme k masu.
-
5
3 litry vody přivedeme k varu a uvaříme v nich podle návodu na obalu špagety.
-
6
Na dvou pánvích rozehřejeme máslo a olej. Řízky smažíme na střední teplotě z každé strany 3 minuty.
-
7
Slijeme špagety a necháme je okapat na sítu. Pak je rozdělíme do 4 talířů, přidáme řízky a trochu rajčatové omáčky. Zdobíme bazalkou. Zbytkem nastrouhaného parmezánu si každý strávník posype špagety podle chuti.