Croissanty z plundrového těsta

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 70 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 200 g Hera
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 hrst Mouka pšeničná hrubá
  • 1 špetka Sůl
  • 2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 372 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 107 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 97.3 mg
  • Draslík 99.5 mg
  • Vláknina 3837.6 mg
  • Vitamín A 3837.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vlažného mléka přidáme droždí, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky. Odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Prosátou polohrubou mouku rozdělíme na půl. Z jedné půlky mouky spolu s Herou vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do lednice. Druhou půlku mouky dáme do misky, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru. Přilijeme hotový kvásek a ze surovin vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme do fólie a necháme v lednici 50 minut kynout.

  • 3

    Vál posypeme hrubou moukou. Vykynuté těsto rukou prohněteme, potom trochu rozválíme. Do středu položíme těsto z Hery, přeložíme ho vykynutým těstem a rozválíme. Rozválené těsto poskládáme do obálkového formátu a opět rozvalíme. Skládání a rozválení těsta opakujeme třikrát, potom těsto odložíme do lednice na 30 minut.

  • 4

    Těsto z ledničky vrátíme zase na hrubou moukou posypaný vál definitivně ho už rozválíme na velký plát. Z plátu těsta vykrajujeme trojúhelníky, které poté smotáme, aby nám vznikly Croissanty.

  • 5

    Hotové pečivo pokládáme na máslem vymazaný plech a necháme chvilku vykynout. Středy pečiva potřeme rozkvedlaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme 10 minut. Potom snížíme teplotu a dalších 10-15 minut dopečeme dozlatova.

Komentáře k receptu