Salát z fazolek, smržů a slaniny
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel - nať
- 500 g Fazolové lusky zelené
- 200 g Smrže čerstvé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 21 g
- Sodík 370 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 551.2 mg
- Vláknina 12819.8 mg
- Vitamín A 12819.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazolky omyjeme a odkrájíme z nich oba konce. Vlijeme do hrnce vodu, osolíme a 10 minut vaříme, aby změkly. Fazole necháme okapat a trochu vývaru z nich si odložíme stranou.
-
2
Do hrnku s vodou namočíme smrže a necháme je ve vodě 5 minut. Pak je studenou vodou propláchneme. Větší z hub rozkrájíme, menší necháme v celku.
-
3
V misce si rozmícháme hořčici, sůl a ocet. Promícháváme dohladka a postupně přidáváme olej. Opepříme a prošleháme dohladka.
-
4
Zálivkou přelijeme uvařené fazolky, promícháme a odložíme na 20 minut do chladničky.
-
5
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hrnci přivedeme k varu vodu a spaříme s ní rajčata. Oloupeme slupku, odstraníme semínka a na kostičky nakrájíme jejich dužninu.
-
6
Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme na něj slaninu. Vyškvaříme ji a děrovanou naběračkou odebereme. Pak na zbylý tuk dáme nasekanou cibuli a počkáme, dokud nezesklovatí. Přidáme houby a dusíme 10 minut. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.
-
7
K fazolkám přidáme podušené houby, rajčata, osolíme, opepříme a zasypeme rozškvařenou slaninou. Podáváme vychlazené.