Salát z fazolí, tuňáka a rajčat

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Tuňák v oleji
  • 50 g Bazalka
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 500 g Fazole bílé
  • 1 kávová lžička Balsamico ocet
  • 3 ks Cibule
  • 6 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Sardelové řezy
  • 2 ks Hřebíček
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 8 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 724 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 1003 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 25.9 mg
  • Draslík 725 mg
  • Vláknina 9751.3 mg
  • Vitamín A 9751.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.1 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce vlijeme 2,5 litru vody a do ní vsypeme sušené bílé fazole. Necháme je namočené přes noc. Další den fazole s vodou necháme na plotně, dokud nepřijdou k varu. Cibuli oloupeme, zapíchneme do ní hřebíček a vložíme do vroucí vody k fazolím. Přidáme do vody ještě bobkový list, tymián a na kousky nakrájený oloupaný stroužek česneku. Vaříme jednu hodinu, dokud fazole nejsou dokonale měkké.

  • 2

    Připravíme zálivku. Zbylý stroužek česneku nasekáme najemno a nadrobno nakrájíme sardelové řezy a přidáme k němu. Vlijeme k nim vinný i balzamicový ocet. Osolíme, opepříme a prošleháme. Postupně přidáváme olej a znovu prošleháme.

  • 3

    Z hotových uvařených fazolí scedíme vývar, fazole necháme okapat. Vývar odložíme stranou. Uvařené fazole vmícháme do připravené zálivky. Přilijeme k nim trochu vývaru, promícháme a necháme 30 minut v chladu odležet.

  • 4

    Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme je, rozpůlíme a odstraníme z nich semínka. Rajčatovou dužninu pokrájíme na kostičky. Bazalku nasekáme nadrobno.

  • 5

    Do fazolí vmícháme rajčatové kostičky, bazalku a maso z tuňáka, které jsme rozmačkali vidličkou. Osolíme a opepříme.

Komentáře k receptu