Salát z fazolí, tuňáka a rajčat
Suroviny
- 150 g Tuňák v oleji
- 50 g Bazalka
- 50 g Tymián čerstvý
- 500 g Fazole bílé
- 1 kávová lžička Balsamico ocet
- 3 ks Cibule
- 6 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Sardelové řezy
- 2 ks Hřebíček
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 8 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 724 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1003 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 25.9 mg
- Draslík 725 mg
- Vláknina 9751.3 mg
- Vitamín A 9751.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme 2,5 litru vody a do ní vsypeme sušené bílé fazole. Necháme je namočené přes noc. Další den fazole s vodou necháme na plotně, dokud nepřijdou k varu. Cibuli oloupeme, zapíchneme do ní hřebíček a vložíme do vroucí vody k fazolím. Přidáme do vody ještě bobkový list, tymián a na kousky nakrájený oloupaný stroužek česneku. Vaříme jednu hodinu, dokud fazole nejsou dokonale měkké.
-
2
Připravíme zálivku. Zbylý stroužek česneku nasekáme najemno a nadrobno nakrájíme sardelové řezy a přidáme k němu. Vlijeme k nim vinný i balzamicový ocet. Osolíme, opepříme a prošleháme. Postupně přidáváme olej a znovu prošleháme.
-
3
Z hotových uvařených fazolí scedíme vývar, fazole necháme okapat. Vývar odložíme stranou. Uvařené fazole vmícháme do připravené zálivky. Přilijeme k nim trochu vývaru, promícháme a necháme 30 minut v chladu odležet.
-
4
Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme je, rozpůlíme a odstraníme z nich semínka. Rajčatovou dužninu pokrájíme na kostičky. Bazalku nasekáme nadrobno.
-
5
Do fazolí vmícháme rajčatové kostičky, bazalku a maso z tuňáka, které jsme rozmačkali vidličkou. Osolíme a opepříme.