Vánoční rybí polévka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Kapr obecný
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1332 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 113 g
  • Sodík 587 mg
  • Bílkoviny 148 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 561.8 mg
  • Draslík 2967 mg
  • Vláknina 5388.2 mg
  • Vitamín A 5388.2 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.5 mg
  • Vitamín E 5.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 348.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapry omyjeme, odstraníme z nich šupiny a opatrně je vykucháme. Mlíčí nebo jikry dobře propláchneme a odložíme stranou. Z ryb uřízneme hlavy, ploutve a ocasy a vyřízneme páteře. (Čisté trupy si schováme na další chod.) Hlavy, páteře ploutve a ocasy dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme oloupanou cibuli rozkrájenou na čtvrtky, očištěnou a oloupanou zeleninu a muškátový květ. Přivedeme k varu, po 30 minutách polévku přecedíme.

  • 2

    Z mouky a dvou třetin másla připravíme světlou jíšku, přelijeme přecezeným rybím vývarem, rozšleháme a vaříme 40 minut. do polévky přidáme mlíčí nebo jikry pokrájené na kousky a povaříme ještě 15 minut. Z kostí a hlav obereme maso, které pokrájíme a vložíme do polévky spolu s uvařenou nadrobno nakrájenou zeleninou. Přilijeme horké mléko, zjemníme zbývajícím máslem, posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí a podáváme.

Komentáře k receptu