Vánoční rybí polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1332 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 113 g
- Sodík 587 mg
- Bílkoviny 148 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 561.8 mg
- Draslík 2967 mg
- Vláknina 5388.2 mg
- Vitamín A 5388.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.5 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 348.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapry omyjeme, odstraníme z nich šupiny a opatrně je vykucháme. Mlíčí nebo jikry dobře propláchneme a odložíme stranou. Z ryb uřízneme hlavy, ploutve a ocasy a vyřízneme páteře. (Čisté trupy si schováme na další chod.) Hlavy, páteře ploutve a ocasy dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme oloupanou cibuli rozkrájenou na čtvrtky, očištěnou a oloupanou zeleninu a muškátový květ. Přivedeme k varu, po 30 minutách polévku přecedíme.
-
2
Z mouky a dvou třetin másla připravíme světlou jíšku, přelijeme přecezeným rybím vývarem, rozšleháme a vaříme 40 minut. do polévky přidáme mlíčí nebo jikry pokrájené na kousky a povaříme ještě 15 minut. Z kostí a hlav obereme maso, které pokrájíme a vložíme do polévky spolu s uvařenou nadrobno nakrájenou zeleninou. Přilijeme horké mléko, zjemníme zbývajícím máslem, posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí a podáváme.