Západočeské tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 g Povidla švestková
- 50 g Cukr krupice
- 25 g Strouhanka
- 150 g Perník
- 120 g Tvaroh tvrdý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 hrst Rozinky tmavé
- 1 špetka Sůl
- 4 plátek Veka
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 0.5 kg Tvaroh měkký
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 15 g
- Sodík 131 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 63.8 mg
- Draslík 74.6 mg
- Vláknina 3574 mg
- Vitamín A 3574 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Měkký tvaroh prolisujeme přes cedník do mísy. Přidáme k němu vejce, mouku, strouhanku, mléko, krupicový cukr a sůl a vypracujeme vláčné těsto, do kterého přimícháme na kostičky nakrájenou veku. Těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout, pak ho rozdělíme na přibližně 20 dílů. Z nich vytvoříme malé kulaté knedlíky, které vaříme v mírně osolené vodě přibližně 5 až 8 minut.
-
2
Na omáčku rozvaříme v hrnci v přiměřeném množství vody, povidla, zahustíme je nastrouhaným perníkem a přidáme do nich rozinky a nakrájené vlašské ořechy. Omáčku za stálého míchání krátce povaříme.
-
3
Teplou omáčku rozdělíme do servírovacích talířů, vložíme do ní uvařené knedlíky, posypeme je moučkovým cukrem a nastrouhaným tvarohem a podáváme.