Telecí maso se zapečenými bramborami a chřestem
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 1.33 g Máslo čerstvé
- 8 g Sůl
- 8 g Sůl
- 4 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 3 g Kmín drcený
- 1000 g Telecí koleno
- 200 g Chřest zelený
- 25 g Protlak rajčatový
- 200 ml Víno červené
- 1000 ml Vývar telecí
- 200 ml Smetana na vaření
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 612 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 22 g
- Sodík 2490 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 202.9 mg
- Draslík 1436.4 mg
- Vláknina 7627.5 mg
- Vitamín A 7627.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí koleno vykostíme, maso naklepeme, osolíme, opepříme, zabalíme do rolády, ovážeme provázkem, vložíme do vroucího telecího vývaru, přilijeme víno, rajčatový protlak a vaříme zvolna 45 minut.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, orestujeme a zalijeme smetanou. Povaříme 5 minut a odstavíme. Brambory očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, vsypeme do pekáčku, zalijeme ochucenou smetanou z pánve a vložíme do vyhřáté trouby péct. Pečeme asi 20 minut.
-
3
Chřest očistíme, vložíme do rendlíku, zalijeme vroucí vodou, osolíme a povaříme 4 minuty. Scedíme a v pánvi na másle krátce orestujeme. Uvařené maso vyndáme z hrnce, odstraníme provázek, maso nakrájíme na špalíčky, vývar vyvaříme na polovinu do zhoustnutí.
-
4
Na talíře upravíme špalíčky masa, doplníme zapečeným bramborem, chřestem, přelijeme zhoustlým vývarem a podáváme.