Krupicový nákyp s jablky a borůvkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 19 g
- Sodík 57 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 151.9 mg
- Draslík 223.1 mg
- Vláknina 8750 mg
- Vitamín A 8750 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
-
2
V hrnci přivedeme k varu mléko a vmícháme do něj krupičku a uvaříme kaši. Do ní vmícháme máslo a necháme ji vychladnout. Do vychladlé krupicové kaše přimícháme žloutky, moučkový cukr a sníh z bílků.
-
3
Jablka oloupeme, rozkrojíme na polovinu a zbavíme jádřinců. Vodu s krupicovým cukrem přivedeme k varu, půlky jablek v ní krátce podusíme pod pokličkou, pak je vyjmeme a necháme je vychladnout.
-
4
Vychladlá jablka naplníme okapanými borůvkami, rozložíme je do tukem vymazané zapékací formy a přelijeme krupicovým těstem.
-
5
Nákyp zapékáme v středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut. Po zapečení ho rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme borůvkovou šťávou z kompotu a podáváme.