Krupicový nákyp s jablky a borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr moučkový
  • 100 g Krupička dětská
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.5 l Kompot borůvkový
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 3.5 dl Voda pitná
  • 0.5 kg Jablka
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 583 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 57 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 151.9 mg
  • Draslík 223.1 mg
  • Vláknina 8750 mg
  • Vitamín A 8750 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu mléko a vmícháme do něj krupičku a uvaříme kaši. Do ní vmícháme máslo a necháme ji vychladnout. Do vychladlé krupicové kaše přimícháme žloutky, moučkový cukr a sníh z bílků.

  • 3

    Jablka oloupeme, rozkrojíme na polovinu a zbavíme jádřinců. Vodu s krupicovým cukrem přivedeme k varu, půlky jablek v ní krátce podusíme pod pokličkou, pak je vyjmeme a necháme je vychladnout.

  • 4

    Vychladlá jablka naplníme okapanými borůvkami, rozložíme je do tukem vymazané zapékací formy a přelijeme krupicovým těstem.

  • 5

    Nákyp zapékáme v středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut. Po zapečení ho rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme borůvkovou šťávou z kompotu a podáváme.

Komentáře k receptu