Čočková polévka s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 100 g Čočka jedlá
  • 50 g Smetana 12% (konzumní)
  • 100 g Houby čerstvé
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Hovězí vývar základní
  • 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 345 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 179 g
  • Sodík 810 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 13.4 mg
  • Draslík 1007.5 mg
  • Vláknina 40806.5 mg
  • Vitamín A 40806.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Čočku důkladně propláchneme pod studenou vodou. Houby omyjeme a necháme okapat, pak oddělíme nožičky od kloboučků a kloboučky nakrájíme na plátky. Pažitku opláchneme pod studenou vodou a nasekáme na jemno.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olej, krátce na něm osmažíme cibuli a mrkev, pak přisypeme čočku, přilijeme vodu, podle chuti opepříme a osolíme, zamícháme a vaříme přibližně 45 minut, až čočka změkne. Během vaření občas zamícháme.

  • 3

    Z hrnce slijeme vývara uvařenou čočku s mrkví a cibulí rozšleháme. Při šlehání přiléváme horký vývar a směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pak přidáme smetanu, polévku důkladně promícháme a prohřejeme.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme máslo a když začne pěnit, přisypeme nakrájené kloboučky hub a nožičky, rychle je osmažíme, opepříme a osolíme.

  • 5

    Polévku nalijeme do talířů, doprostřed dáme usmažené houby, posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.

Komentáře k receptu