Čočková polévka s houbami
Suroviny
- 100 g Čočka jedlá
- 50 g Smetana 12% (konzumní)
- 100 g Houby čerstvé
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 345 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 179 g
- Sodík 810 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 13.4 mg
- Draslík 1007.5 mg
- Vláknina 40806.5 mg
- Vitamín A 40806.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Čočku důkladně propláchneme pod studenou vodou. Houby omyjeme a necháme okapat, pak oddělíme nožičky od kloboučků a kloboučky nakrájíme na plátky. Pažitku opláchneme pod studenou vodou a nasekáme na jemno.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, krátce na něm osmažíme cibuli a mrkev, pak přisypeme čočku, přilijeme vodu, podle chuti opepříme a osolíme, zamícháme a vaříme přibližně 45 minut, až čočka změkne. Během vaření občas zamícháme.
-
3
Z hrnce slijeme vývara uvařenou čočku s mrkví a cibulí rozšleháme. Při šlehání přiléváme horký vývar a směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pak přidáme smetanu, polévku důkladně promícháme a prohřejeme.
-
4
V pánvi rozehřejeme máslo a když začne pěnit, přisypeme nakrájené kloboučky hub a nožičky, rychle je osmažíme, opepříme a osolíme.
-
5
Polévku nalijeme do talířů, doprostřed dáme usmažené houby, posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.