Jemný chlebový salát
Suroviny
- 6 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 hrst Bazalka
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 11 g
- Sodík 78 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 383.7 mg
- Vláknina 6121 mg
- Vitamín A 6121 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. V 1 dl vody s octem krátce povaříme cibuli, bobkový list a celý pepř, pak necháme vychladnout a přes cedník nalijeme na plátky chleba na talíři.
-
2
Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s olejem.
-
3
Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na kousky. Papriku podélně rozkrojíme, zbavíme jádřinců, omyjeme a nakrájíme na plátky, jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Celer oloupeme, omyjeme a rozkrájíme nadrobno.
-
4
Bazalku, petrželku a pažitku omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno.
-
5
Všechnu připravenou zeleninu smícháme ve velké míse, opepříme a osolíme. Přidáme česnek s olejem a kousky chleba, vše znovu důkladně promícháme a necháme v chladničce před podáváním alespoň 1 hodinu uležet.
-
6
Chléb vymačkáme a rozdělíme na kousky.