Masové noky s krémovou omáčkou
Suroviny
- 20 g Strouhanka
- 500 g Hovězí maso mleté
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Hovězí vývar základní
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 25 g
- Sodík 876 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 228.2 mg
- Draslík 675.8 mg
- Vláknina 1142.8 mg
- Vitamín A 1142.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, necháme ji krátce osmahnout v pánvi na 1 lžici rozehřátého másla.
-
2
V míse důkladně promícháme mleté maso, vejce, strouhanku a osmaženou cibuli. Směs dochutíme citronovu šťávou, pepřem a solí a vytvarujeme z ní malé noky.
-
3
V hrnci přivedeme do varu vývar a noky v něm 20 minut zvolna vaříme. V jiném hrnci rozehřejeme zbytek másla, osmažíme na něm mouku a postupně přiléváme vývar z hrnce s noky, až vznikne krémovitá omáčka, do které přimícháme smetanu a ještě ji 5 minut necháme vařit. Můžeme ji dochutit citronovu šťávou.
-
4
Uvařené masové noky vložíme do omáčky a necháme 10 minut uležet. Potom je servírujeme na talíře a horké s omáčkou podáváme.
-
5
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, posypané nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.