Okurková polévka z Dolního Saska
Suroviny
- 3 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Okurka salátová
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 0.5 l Vývar zeleninový
- 2 dl Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.7 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 434 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 26 g
- Sodík 997 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 132.8 mg
- Draslík 534.5 mg
- Vláknina 6675.8 mg
- Vitamín A 6675.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Kopr opláchneme pod vodou a otrháme z něj jemné snítky. Cibuli oloupeme, nasekáme na jemno. V misce rozšleháme žloutek se zakysanou smetanou.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, krátce na něm podusíme pokrájenou cibuli, pak zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme. Přilijeme vývar, přidáme rozkrájenou okurku, 5 minut vaříme. Hhrnec odstavíme a necháme 10 minut chladnout.
-
3
Ochlazenou polévku ochutíme cukrem, pepřem, solí, přimícháme žloutek se smetanou a kopr, polévku krátce prohřejeme na ohni.
-
4
Krutony: bílý chléb nakrájíme na kostičky, za stálého obracení je osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji.
-
5
Polévku nalijeme do misek a podáváme s chlebovými krutony.