Jelení medailonky s hříbkovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
- 80 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 50 g Sádlo škvařené
- 100 g Zelenina kořenová
- 1 g Tymián sušený
- 2 g Jalovec
- 2 g Kmín drcený
- 200 g Hříbky čerstvé
- 7 g Podravka
- 1000 g Jelení kýta
- 20 g Kečup
- 160 g Protlak rajčatový
- 30 g Jíška hotová tmavá
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 5 ml Citronová šťáva
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 26 g
- Sodík 2006 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 153.8 mg
- Draslík 1248.6 mg
- Vláknina 6136.7 mg
- Vitamín A 6136.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jelení kýtu odblaníme, nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, cibuli nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, slaninu nakrájíme na drobné kostičky, hříbky na plátky, česnek prolisujeme.
-
2
V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, máslo, přisypeme slaninu, osmahneme, přidáme cibuli s kořenovou zeleninou, zpěníme, přiložíme plátky masa a z obou stran je orestujeme. Podlijeme vývarem, okořeníme drceným jalovcem, tymiánem, kmínem a česnekem. Přidáme kečup, rajčatový protlak, plátky hříbků, zakápneme citronovou šťávou a podusíme.
-
3
Když je maso měkké, vyjmeme z pánve, šťávu zahustíme tmavou jíškou, dochutíme podravkou a ještě krátce podusíme.
-
4
Maso upravíme na talíře, doplníme vařeným bramborem a přelijeme omáčkou z pekáčku.