Jemný hovězí guláš

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Hovězí plec
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1.5 dl Hovězí vývar základní
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 585 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 271 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 152.5 mg
  • Draslík 754.5 mg
  • Vláknina 1084.7 mg
  • Vitamín A 1084.7 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme.

  • 2

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku a chvíli smažíme. Potom přidáme nakrájené hovězí maso a při stálém míchání je po všech stranách opečeme. Zmírníme oheň a opékáme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přilijeme část vývaru, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný česnek, vše důkladně promícháme a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar.

  • 3

    Z mouky a 2 lžic oleje připravíme na malé pánvičce světlou jíšku. Když je maso téměř měkké, jíškou guláš zahustíme, nakonec ještě zjemníme přimícháním smetany a vše krátce povaříme.

Komentáře k receptu