Celozrnný mandlový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 432 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 15 g
- Sodík 319 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 284.3 mg
- Vláknina 6548.7 mg
- Vitamín A 6548.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 6.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba si nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
-
2
Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
-
3
Mandle spaříme a oloupeme. Polovinu nasekáme najemno nebo je umeleme, druhou polovinu rozpůlíme.
-
4
Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,2 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné hladké mouky, přidáme naekané i půlené mandle a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
-
5
Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
6
V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
-
7
Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.