Točenky z celozrnného těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 350 g Mouka špaldová celozrnná
  • 50 g Mouka sójová plnotučná
  • 20 g Droždí
  • 50 g Mandle
  • 100 g Slunečnice - semena
  • 50 g Dýňová semínka
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Melasa
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 253 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 332.6 mg
  • Vláknina 12448.3 mg
  • Vitamín A 12448.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 8.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme najemno. Společně se slunečnicovými semínky je lehce opražíme. Opražené pak smícháme se semínky dýně.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přisypeme smíchané všechny druhy mouky a zprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu melasu.

  • 3

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Během cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

  • 5

    Pracovní plochu posypeme moukou a směsí semínek a mandlí. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého vyválíme váleček, dlouhý přibližně 15 centimetrů, který obalíme ve směsi semínek a mandlí. Válečky stočíme a přendáme na vymazaný plech.

  • 6

    Plech s točenkami vložíme do do trouby předehřáté na 220 stupňů a pečeme 15 až 20 minut, až mají zlatavou barvu

Komentáře k receptu