Točenky z celozrnného těsta
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná celozrnná
- 350 g Mouka špaldová celozrnná
- 50 g Mouka sójová plnotučná
- 20 g Droždí
- 50 g Mandle
- 100 g Slunečnice - semena
- 50 g Dýňová semínka
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Melasa
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 22 g
- Sodík 253 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 332.6 mg
- Vláknina 12448.3 mg
- Vitamín A 12448.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 8.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme najemno. Společně se slunečnicovými semínky je lehce opražíme. Opražené pak smícháme se semínky dýně.
-
2
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přisypeme smíchané všechny druhy mouky a zprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu melasu.
-
3
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
4
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Během cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
-
5
Pracovní plochu posypeme moukou a směsí semínek a mandlí. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého vyválíme váleček, dlouhý přibližně 15 centimetrů, který obalíme ve směsi semínek a mandlí. Válečky stočíme a přendáme na vymazaný plech.
-
6
Plech s točenkami vložíme do do trouby předehřáté na 220 stupňů a pečeme 15 až 20 minut, až mají zlatavou barvu