Malý pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 2 g
- Sodík 207 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 359.8 mg
- Vláknina 19186.2 mg
- Vitamín A 19186.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
Brambory omyjeme a uvaříme, vychladlé oloupeme a prolisujeme.
-
3
S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 130 ml vody, přidáme kvas a brambory. Přisypeme pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr.
-
4
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,5 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
5
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.