Malý pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mouka žitná celozrnná
  • 80 g Brambory
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 2.5 g Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 400 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 207 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 359.8 mg
  • Vláknina 19186.2 mg
  • Vitamín A 19186.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    Brambory omyjeme a uvaříme, vychladlé oloupeme a prolisujeme.

  • 3

    S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 130 ml vody, přidáme kvas a brambory. Přisypeme pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,5 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 5

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu