Dušené kuře po provensálsku
Suroviny
- 1200 g Kuře
- 350 ml Voda pitná
- 25 ml Ocet vinný červený
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Provensálské koření
- 1 ks Mrkev kořen
- 6 ks Petržel - nať
- 1 ks Paprikové lusky čerstvé
- 1 špetka Pepř cayenský
- 8 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 132 g
- Sodík 410 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 225 mg
- Draslík 658.2 mg
- Vláknina 2830.7 mg
- Vitamín A 2830.7 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné kuře na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme cayenským pepřem. Do břišní dutiny vložíme 3 neoloupané stroužky česneku a několik snítek petrželky.
-
2
Kuře vložíme do pekáče a obložíme očištěnou, na kostičky nakrájenou paprikou a mrkví a přidáme zbylé, oloupané stroužky česneku. Zalijeme vodou a pečeme pod pokličkou ve středně vyhřáté troubě 1 hodinu.
-
3
Měkké kuře vyjmeme a šťávu se zeleninou dohladka rozmixujeme. Vlijeme zpět do pekáče a případně povaříme do zhoustnutí.
-
4
V pánvičce svaříme ocet s rajčatovým protlakem a provensálským kořením. Vmícháme do šťávy, vložíme zpět kuře, přelijeme šťávou a prohřejeme.
-
5
Ihned podáváme, můžeme ozdobit petrželkou.