Cibulačka z Francie
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 g Veka
- 40 g Cukr krupice
- 5 g Bobkový list
- 60 g Krupice dětská
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 hrst Tymián čerstvý
- 1 l Vývar slepičí
- 5 dl Víno bílé
- 1.5 kg Cibule
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 551 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 22 g
- Sodík 694 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 39 mg
- Draslík 447.4 mg
- Vláknina 9598.5 mg
- Vitamín A 9598.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme po délce na hrubé plátky. V hrnci rozpálíme máslo, vložíme cibuli, orestujeme, posypeme cukrem, přidáme nití svázáný tymián a za stálého míchání cibuli karamelizujeme. Do hrnce vsypeme bobkový list, sůl, pepř, vše zalijeme vínem, necháme ho vyvařit do sucha, aby zůstalo jen vinné aroma a vyrestovaná cibule. Tu posypeme dětskou krupicí, mícháním zapražíme, zalijeme vývarem a na středně silném ohni polévku povaříme 30 minut. Před dovařením podle vlastní chuti osolíme a opepříme.
-
2
Troubu předehřejeme, na každý krajíc veky nasypememe nastrouhaný sýr, vyskládáme na plech a vložíme do nahřáté trouby zapéct, aby veka byla křupavá a sýr rozpuštěný.
-
3
Uvařenou, ještě teplou polévku nalijeme do polévkových šálků, posypeme nasekanou petrželovou natí, přidáme připravené křupavé krajíce veky a podáváme.