Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 3 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 288.7 mg
- Vláknina 29230.5 mg
- Vitamín A 29230.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme oba druhy smíchané mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.
-
2
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro celozrnný chléb, bochník o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku. Stiskneme tlačítko Start.
-
3
Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na drátěné podložce, případně položený na vařečku, přikrytý utěrkou vychladnout.
-
4
Horký chléb z žitné mouky nikdy nekrájíme, protože by mohl vzniknout tzv. "brousek".