Šátečky z plundrového těsta s jablečnou náplní
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 350 g Mouka pšeničná hladká
- 25 g Rozinky tmavé
- 1 kávová lžička Droždí sušené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 ks Jablka
- 3 ks Vejce slepičí
- 1.2 dl Mléko polotučné
- 0.25 dl Pomerančová šťáva
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 24 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 123.5 mg
- Draslík 100.9 mg
- Vláknina 2217.5 mg
- Vitamín A 2217.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme dvě vejce, 25 g másla, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
-
4
V průběhu programu vložíme mezi dva větší kusy papíru na pečení 150 g másla a válečkem ho rozválíme na placku o velikosti 20 x 7,5 cm.
-
5
Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech 30 x 20 cm, doprostřed dáme rozválené máslo, přeložíme přes něj okraje, těsto znovu vyválíme, přeložíme a necháme 30 minut v chladnu. Pak postup ještě jednou zopakujeme.
-
6
V době, kdy se těsto chladí, připravíme náplň. Oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kousky. Zbytek másla rozpustíme v hrnku, k němu přidáme kousky jablek, rozinky, muškátový květ, třtinový cukr a pomerančovou šťávu, vše krátce povaříme, až jablka změknou.
-
7
Těsto rozválíme do čtverce o hraně 40 cm a rozdělíme na 16 stejných dílů, které dáme na olejem mírně potřený plech. Na každý dáme jablečnou náplň a přes ni přehneme dva protilehlé prázdné rohy.
-
8
Překryjeme a na teplém místě necháme 30 minut kynout. Šátečky pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 15 až 20 minut. Po upečení šátečky pokapeme medem a necháme pomalu vychladnout.