Bábovka s meruňkami a mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 377 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 13 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 52.6 mg
- Draslík 197.3 mg
- Vláknina 3642 mg
- Vitamín A 3642 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, 25 g - polovinu - másla, krupicový cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
-
4
Během programu nakrájíme na jemno sušené meruňky i spařené oloupané mandle, smícháme je v misce s rozpuštěnou polovinou másla, třtinovým cukrem a pomerančovou šťávou.
-
5
Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Ze dvou třetin těsta vyválíme válec, který vložíme do vymazané formy na bábovku. Ve válci vytlačíme po celém obvodu žlábek, který naplníme meruňkovou směsí. Pak přidáme nahoru válec ze zbývající třetiny těsta a spojíme je k sobě, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud bábovka nemá dvakrát větší objem.
-
6
Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia a bábovku v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu a není zcela propečená. Propečení kontrolujeme zapíchnutím dřevěné špejle.
-
7
Upečenou bábovku necháme pomalu vychladnout.