Kuře s rýží z jednoho hrnce

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Rýže dlouhozrnná
  • 25 g Mandle
  • 2.8 g Máslo čerstvé
  • 1 ks Kuře
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Lilek
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Kurkuma
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 915 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 254 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 213.1 mg
  • Draslík 894 mg
  • Vláknina 10392.1 mg
  • Vitamín A 10392.1 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře omyjeme, rozporcujeme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, skořici, stroužky česneku, oloupanou celou cibuli, podle chuti kurkumu, pepř a sůl. Vaříme na mírném ohni, dokud maso není měkké. Po uvaření kuře vyjmeme a vývar z něj přecedíme.

  • 2

    Během vaření kuřete si oloupeme a nakrájíme na plátky lilky. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm plátky lilku osmahneme dozlatova. Osmahnuté plátky pak necháme na ubrousku okapat.

  • 3

    Rýži namočíme na 30 minut do vody, pak ji přes síto scedíme.

  • 4

    Na dno většího hrnce rozložíme opečené plátky lilku, na ně položíme porce kuřete, zasypeme rýží a přelijeme vývarem, který máme z vaření kuřete. Dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud rýže nevsákne všechen vývar a není měkká.

  • 5

    Na hrnec položíme dnem nahoru velký talíř nebo plochou mísu, hrnec opatrně i s talířem otočíme a jeho obsah na něj vyklopíme.

  • 6

    Podáváme teplé, posypané jemně nasekanou omytou natí petrželky a nasucho opraženými nasekanými mandlemi.

Komentáře k receptu