Slavnostní rýže po thajsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 14 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 721.7 mg
- Vláknina 11053.9 mg
- Vitamín A 11053.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jasmínovou rýži důkladně propláchneme studenou vodou, na sítu necháme okapat. V pánvi s víkem rozpálíme olej, na mírném ohni na něm 2 - 3 minuty restujeme rozdrcený česnek, na plátky pokrájenou cibuli a mletou kurkumu. Cibule musí zesklovatět. Přisypeme rýži, promícháme, zalijeme vodou, kokosovým mlékem a přidáme rozmačkané lodyhy citronové trávy. Za stálého míchání přivedeme k varu, zakryté necháme vařit cca 12 minut (do vstřebání veškeré tekutiny). Poté odstavíme, odklopíme, zakryjeme čistou utěrkou a znovu uzavřeme poklicí. Takto necháme odpočinout cca 15 minut na teplém místě.
-
2
Stonky citronely odstraíme, rýži rozdělíme na talíře, upravíme do tvaru kužele a kolem něj dozdobíme zeleninovou oblohou.