Rizoto s citronovou příchutí a chřestem
Suroviny
- 200 g Chřest bílý
- 100 g Sýr Parmezán
- 400 g Rýže předvařená (parboiled)
- 250 ml Víno bílé
- 700 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.18 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 19 g
- Sodík 678 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 27.3 mg
- Draslík 309.4 mg
- Vláknina 6661.2 mg
- Vitamín A 6661.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. Sýr nastrouháme. Petrželku opláchneme a jemně nasekáme. Citrón velmi dobře omyjeme a kůru nastrouháme.
-
2
Na velké pánvi rozehřejeme olej a na něm 3 až 4 minuty opékáme cibuli, až má zlatavou barvu. Pak přisypeme rýži a zlehka ji 1 minutu pečeme. Opečenou rýži zalijeme vínem a na mírném ohni necháme víno zcela vyvařit - asi 5 minut.
-
3
Do pánve s cibulí a rýží pak přilijeme třetinu zeleninového vývaru a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se vývar nevsákne do rýže. Přidáme další třetinu vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se nevsákne. Potom přilijeme zbylý vývar, přidáme nakrájený chřest a vaříme za stálého míchání 5 minut. Dáme pozor, aby se rýže ani chřest nerozvařily.
-
4
Přidáme máslo, polovinu nastrouhaného parmazánu a větší část nakrájené petrželky, podle chuti osolíme a opepříme a vaříme, dokud se máslo a sýr nerozpustí.
-
5
Rizoto dáme na talíře, posypeme zbylým sýrem, petrželkou a nastrouhanou citronovou kůrou.