Rizoto s citronovou příchutí a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Chřest bílý
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 400 g Rýže předvařená (parboiled)
  • 250 ml Víno bílé
  • 700 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 2 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.18 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 605 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 678 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 27.3 mg
  • Draslík 309.4 mg
  • Vláknina 6661.2 mg
  • Vitamín A 6661.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. Sýr nastrouháme. Petrželku opláchneme a jemně nasekáme. Citrón velmi dobře omyjeme a kůru nastrouháme.

  • 2

    Na velké pánvi rozehřejeme olej a na něm 3 až 4 minuty opékáme cibuli, až má zlatavou barvu. Pak přisypeme rýži a zlehka ji 1 minutu pečeme. Opečenou rýži zalijeme vínem a na mírném ohni necháme víno zcela vyvařit - asi 5 minut.

  • 3

    Do pánve s cibulí a rýží pak přilijeme třetinu zeleninového vývaru a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se vývar nevsákne do rýže. Přidáme další třetinu vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se nevsákne. Potom přilijeme zbylý vývar, přidáme nakrájený chřest a vaříme za stálého míchání 5 minut. Dáme pozor, aby se rýže ani chřest nerozvařily.

  • 4

    Přidáme máslo, polovinu nastrouhaného parmazánu a větší část nakrájené petrželky, podle chuti osolíme a opepříme a vaříme, dokud se máslo a sýr nerozpustí.

  • 5

    Rizoto dáme na talíře, posypeme zbylým sýrem, petrželkou a nastrouhanou citronovou kůrou.

Komentáře k receptu