Skotská bramborová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Brambory
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Pórek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 312 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 548 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 31.6 mg
  • Draslík 545.6 mg
  • Vláknina 8030.3 mg
  • Vitamín A 8030.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.2 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 795.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný celer a pórek nakrájíme na tenké plátky a osmahneme v hrnci na polovině rozehřátého másla. Zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a pod pokličkou zvolna vaříme 25-30 minut doměkka.

  • 2

    V polovině doby vaření přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory.

  • 3

    Ze zbylého másla a z hladké mouky připravíme v kastrůlku světlou jíšku, odstavíme z plotny a zalijeme za stálého míchání studeným mlékem. Za občasného zamíchání krátce povaříme, vlijeme do hrnce se zeleninou, promícháme a ještě chvíli povaříme. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.

  • 4

    Každou porci ozdobíme nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu