Skotská bramborová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 19 g
- Sodík 548 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 31.6 mg
- Draslík 545.6 mg
- Vláknina 8030.3 mg
- Vitamín A 8030.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 795.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný celer a pórek nakrájíme na tenké plátky a osmahneme v hrnci na polovině rozehřátého másla. Zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a pod pokličkou zvolna vaříme 25-30 minut doměkka.
-
2
V polovině doby vaření přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory.
-
3
Ze zbylého másla a z hladké mouky připravíme v kastrůlku světlou jíšku, odstavíme z plotny a zalijeme za stálého míchání studeným mlékem. Za občasného zamíchání krátce povaříme, vlijeme do hrnce se zeleninou, promícháme a ještě chvíli povaříme. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.
-
4
Každou porci ozdobíme nasekanou petrželkou.