Dýňové rizoto s kozím sýrem
Suroviny
- 350 g Rýže loupaná
- 120 g Sýr kozí
- 60 g Petržel - nať
- 150 g Špenát listový čerstvý
- 400 g Dýně
- 2 kávová lžička Balsamico ocet
- 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1.25 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1716 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 110 g
- Cholesterol 29.3 mg
- Draslík 1264 mg
- Vláknina 15524.8 mg
- Vitamín A 15524.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.4 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou, na kostky (2x2 cm) nakrájenou dýni, 1 lžíci olivového oleje, balzamikový ocet, sůl a pepř smícháme, vložíme do pekáče s nepřilnavou vrstvou a v troubě, předehřáté na 220°C, pečeme 20 - 25 minut. Dýně na povrchu zezlátne.
-
2
Na středním ohni rozehřejeme lžíci olivového oleje, 2 - 3 minuty na něm restujeme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, pak přidáme nevařenou, ale důkladně propláchnutou rýži, krátce povaříme.
-
3
K varu přivedeme i zeleninový vývar. K rýžové směsi, připravované ve větším hrnci, vývar postupně přiléváme, vaříme na mírném ohni, aby se vsákl do rýže a ty změkla, poté přidáme sušený rozmarýn.
-
4
Přimícháme připravenou dýni, rozdrobený kozí sýr, čerstvý špenát, jemně nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme, krátce ohřejeme a servírujeme.