Košíčky z listového těsta s tuňákem a kapary (vol-au-vents)

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 425 g Tuňák v oleji
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 60 ml Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Kopr čerstvý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1058 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 64 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 272.2 mg
  • Draslík 324.5 mg
  • Vláknina 6229 mg
  • Vitamín A 6229 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozpustíme máslo a na něm 1-2 minuty restujeme jarní cibulku nakrájenou na kolečka, za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku a 1 minutu vaříme, potom přiléváme mléko, až vznikne hladká směs. Přidáme najemno nasekaný kopr, citronovou šťávu, rozmačkaného konzervovaného tuňáka (bez oleje), okapané kapary, jemně nasekanou pažitku, za stálého míchání směs zhoustne. Máme-li omáčku hustou, zředíme ji zbylým mlékem.

  • 2

    Košíčky vol-au-vente naskládáme na plech a pečeme 8-10 minut dozlatova při teplotě 180°C (z listové těsta vyválíme plát a vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrojíme 8 koleček, dno paštiček. Potom vykrojíme dalších 24 koleček a kolečkem o průměru 6 cm vykrojíme vnitřky. Na každé plné kolečko položíme 3 vykrojená kolečka a každou vrstvu potřeme žloutkem).

  • 3

    Upečené košíčky naplníme tuňákovou směsí a ihned podáváme. Zdobíme pažitkou.

Komentáře k receptu