Kuře s marockým kořením a bylinkovým kuskusem
Suroviny
- 375 g Kuskus
- 80 g Mandle pražené solené
- 60 ml Olej olivový
- 60 ml Citronová šťáva
- 375 ml Vývar drůbeží
- 2 kávová lžička Petržel - nať
- 2 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Citronová kůra
- 2 kg Kuře
- 1 polévková lžíce Koření Orientální
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1846 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 108 g
- Sodík 657 mg
- Bílkoviny 110 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 381 mg
- Draslík 1183.2 mg
- Vláknina 10627.2 mg
- Vitamín A 10627.2 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozpůlíme 2 kuřata, každé o váze asi 1 kg, a potřeme je směsí, kterou připravíme smícháním olivového oleje s nastrouhanou citronovou kůrou a citronovou šťávou, marockým kořením a petrželovou natí.
-
2
Rozehřejeme troubu na 200 °C. Potřená kuřata rozložíme na rošt pekáče a pečeme asi 1 hodinu, několikrát potřeme olejovou směsí.
-
3
Drůbeží vývar s máslem a kolečky jarní cibulky přivedeme k varu a 1 minutu povaříme na mírném ohni. Do ohnivzdorné misky nasypeme kuskus, zalijeme vývarem, promícháme a zakryjeme pokličkou; necháme odstát 2 minuty, to stačí, aby kuskus vstřebal vývar. Přisypeme upražené mandle (pražíme 4-5 minut rozložené na plechu s pečicím papírem v troubě na 180 °C),směs zahradních bylinek a opět zamícháme.
-
4
Upečené naporcované kuře podáváme s kuskusem.