Bohatý zeleninový talíř s uzeným
Suroviny
- 300 g Brambory
- 100 g Brokolice
- 100 g Květák
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 50 g Pórek
- 600 g Moravské uzené maso
- 100 g Červená řepa sterilovaná
- 100 g Hrachové lusky
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 124 g
- Sodík 154 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 149 mg
- Draslík 389.5 mg
- Vláknina 8159 mg
- Vitamín A 8159 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce nalijeme vodu, kterou osolíme a postupně do ní přidáváme oloupané, na malé kousky nakrájené brambory, oloupanou na kolečka nakrájenou mrkev, rozdělené růžičky květáku a brokolice, nakonec přidáme hrachové lusky a vše povaříme doměkka.
-
2
Uvařenou zeleninu scedíme, podle vlastní chuti ještě přidáme sůl, pepř, zeleninu můžeme pokapat citrónovou šťávou, posypeme nasekaným koprem, pokapeme 2 lžícemi oleje a promícháme.
-
3
Omáčka: Máslo dáme do kastrůlku, zahřejeme, přidáme na kolečka nakrájený pórek, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, necháme probublat a stáhneme z ohně.
-
4
Uzené maso nakrájíme na porce a v pánvi na rozpáleném másle zprudka z obou stran opečeme. Opečené maso porcujeme na talíře, přidáme vařenou zeleninu, kterou polijeme připravenou smetanovou omáčkou a vedle masa naaranžujeme na kolečka nakrájenou červenou řepu, kterou pokapeme olejem. Ihned podáváme.