Salát se slaninou a krutony
Suroviny
- 75 g Anglická slanina
- 30 g Sýr Parmezán
- 100 ml Olej olivový
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Sardelové řezy
- 1 ks Salát římský
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 3 plátek Chléb toastový
- 3 polévková lžíce Olej stolní
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1210 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 162.4 mg
- Draslík 356.4 mg
- Vláknina 2419.8 mg
- Vitamín A 2419.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi rozškvaříme slaninu, vyjmeme ji, poté do zlatova opečeme kostičky, nakrájené z toastového chleba. Krátce před dopečením přimícháme česnek. Kostičky dáme od oleje okapat na papírový ubrousek.
-
2
Košťálu zbavený salát opláchneme ve studené vodě a listy natrháme na kousky.
-
3
Vejce dáme jen na minutu do vroucí vody, pak je vyjmeme a zchladíme, lžičkou přímo ze skořápky dáme do mísy. K vajíčkům přišleháme metlou olivový olej i citronovou šťávu, nakonec přidáme podle chuti sůl a pepř.
-
4
Salátové listy promícháme se zálivkou a přidáme opláchnuté, jemně nasekané sardelové řezy, smíchané se slaninou.
-
5
Podáváme posypané toastovými krutony a Parmezánem.