Chléb voňavý s paprikou
Suroviny
- 60 g Rajčata sušená sterilovaná
- 450 g Mouka pšeničná hrubá
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Rozmarýn sušený
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 6.5 dl Voda pitná
- 1.5 dl Jogurt nízkotučný
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 6 g
- Sodík 1157 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 2.3 mg
- Draslík 455.8 mg
- Vláknina 4546.2 mg
- Vitamín A 4546.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na 220 stupňů rozehřejeme troubu a rozpálíme gril.
-
2
Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek, dáme na grilovací rošt a pečeme, dokud nezačne slupka černat. Necháme vychladnout, potom slupku oloupeme a nakrájíme dužinu. Na proužky nakrájíme rajčata a dáme do misky, přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat.
-
3
Do malého džbánku dáme droždí a cukr, zalijeme vlažnou vodou a necháme 15 minut, dokud nevzejde kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme lžičku sušeného rozmarýnu, uděláme uprostřed důlek a nalijeme do něj droždí.
-
4
Přidáme rajčata a vylouhovanou tekutinu, rajčatový protlak, jogurt, papriky a polovinu množství soli a vypracujeme hladké těsto. Přendáme na pomoučněný vál a vyválíme těsto, dokud není hladké a pružné. Vložíme do moukou vysypané mísy, přikryjeme a necháme 40 minut v pokojové teplotě, až těsto vykyne na dvojnásobek svého objemu.
-
5
Těsto poté dáme do lehce tukem vymazané dortové formy a lžící uděláme do těsta dolíčky. Přikryté necháme stát 30 minut, poté pomažeme olejem, posypeme rozmarýnem a solí a 40 minut pečeme.
-
6
10 minut necháme vychladnout, vyndáme z formy a můžeme podávat.