Šumavské závitky
Suroviny
- 350 g Zelí kysané
- 100 g Tuk
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 750 g Vepřová kýta
- 20 g Sůl
- 0.5 g Pepř černý mletý
- 100 g Salám jemný
- 20 g Citrony
- 30 g Hořčice
- 150 g Cibule
- 80 g Slanina vepřová
- 40 g Protlak rajčatový
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 900 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 30 g
- Sodík 997 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 81.2 mg
- Draslík 377.3 mg
- Vláknina 2660.5 mg
- Vitamín A 2660.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu omyjeme a nakrájíme na plátky. Naklepeme je, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme oloupaný a na nudličky nakrájený salám, slaninu a do středu dáme kysané zelí podušené na části tuku. Plátky zabalíme a upevníme párátkem.
-
2
Závitky opečeme na očištěné a jemně nakrájené cibuli, dorůžova osmažené na tuku. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
-
3
Měkké závitky vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme dorůžova, zalijeme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme.
-
4
Před koncem varu přilijeme smetanu, citronovou šťávu a dochutíme solí.
-
5
Nakonec omáčku přecedíme na závitky a provaříme.