Telecí maso na víně
Suroviny
- 600 g Telecí ořech
- 200 g Slanina vepřová
- 100 g Hovězí uzený jazyk
- 30 g Okurky nakládané
- 40 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel kořen
- 40 g Celer bulvový
- 60 g Cibule
- 3 g Pepř černý celý
- 3 g Nové koření celé
- 20 g Jíška hotová světlá
- 8 g Sůl
- 400 g Brambory vařené
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 ml Víno bílé
- 0.5 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 734 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1636 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 188.5 mg
- Draslík 1140.5 mg
- Vláknina 6993.5 mg
- Vitamín A 6993.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kyselé okurky, uzený jazyk, vepřovou slaninu nakrájíme na menší hranolky a maso vcelku jimi prošpikujeme ze všech stran. Zbylý jazyk a slaninu pokrájíme nadrobno, cibuli také nadrobno, očištěnou mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme slaninu s jazykem, osmahneme, přisypeme zeleninu s cibulí, okořeníme celým pepřem, novým kořením, osolíme a chvíli podusíme. Obsah pánve přendáme do pekáčku, přiložíme prošpikované maso, podlijeme trochou vody a dáme péct do trouby. Pečeme při střední teplotě doměkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, vypečenou šťávu zahustíme jíškou, podlijeme vínem a krátce povaříme.
-
3
Maso rozdělíme na talíře, doplníme vařeným bramborem a přelijeme vinnou omáčkou.