Rýžový nákyp s čokoládou
Suroviny
- 350 g Rýže loupaná
- 80 g Čokoláda hořká
- 1000 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 932 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 46 g
- Sodík 162 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 240.6 mg
- Draslík 283 mg
- Vláknina 9394.7 mg
- Vitamín A 9394.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1581.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, osolíme a za občasného míchání uvaříme.
-
2
Do vychladlé rýže vmícháme 3 lžíce rozpuštěného másla, žloutky a cukr. Přidáme nastrouhanou čokoládu, omyté rozinky, nasekané ořechy a skořici. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
-
3
Zapékací mísu vymažeme kouskem másla, vysypeme strouhankou a naplníme rýžovou kaší. Povrch poklademe vločkami zbylého másla.
-
4
Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.