Kapr na slovenský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 300 g Chléb pšeničný (bílý)
  • 1600 g Kapr obecný
  • 30 g Mandle
  • 30 g Mrkev kořen
  • 10 g Sůl
  • 20 g Cukr krupice
  • 2 g Bobkový list
  • 3 g Nové koření celé
  • 5 g Citronová kůra
  • 2 g Hřebíček
  • 2 g Pepř černý celý
  • 30 g Petržel kořen
  • 25 g Marmeláda malinová
  • 25 g Jíška hotová tmavá
  • 200 ml Víno červené
  • 1000 ml Voda pitná
  • 20 ml Ocet vinný červený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 589 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1135 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 176 mg
  • Draslík 1098.3 mg
  • Vláknina 6317 mg
  • Vitamín A 6317 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.1 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapra vyvrhneme, očistíme od šupin, omyjeme, odřízneme hlavu, ploutve a kapra nakrájíme na podkovy. Mrkev, celer, petržel pokrájíme nahrubo, cibuli na čtvrtky.

  • 2

    Do hrnce nalijeme vodu, nysypeme do ní zeleninu s cibulí, celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, citronovou kůru, zakápneme octem a povaříme půl hodiny. Necháme zkaramelizovat cukr a přidáme ho do vývaru. Přilijeme víno, přidáme lžíci marmelády, kousky kapra nasolíme a vložíme do vývaru. Povaříme dalších 15 minut. Kapra vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme jíškou, podle chuti dosolíme, dosladíme a dokyselíme. Ještě chvíli povaříme a odstavíme.

  • 3

    Porce kapra upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme drcenými mandlemi. Podáváme s bílým chlebem.

Komentáře k receptu