Kapr na slovenský způsob
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 300 g Chléb pšeničný (bílý)
- 1600 g Kapr obecný
- 30 g Mandle
- 30 g Mrkev kořen
- 10 g Sůl
- 20 g Cukr krupice
- 2 g Bobkový list
- 3 g Nové koření celé
- 5 g Citronová kůra
- 2 g Hřebíček
- 2 g Pepř černý celý
- 30 g Petržel kořen
- 25 g Marmeláda malinová
- 25 g Jíška hotová tmavá
- 200 ml Víno červené
- 1000 ml Voda pitná
- 20 ml Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1135 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 176 mg
- Draslík 1098.3 mg
- Vláknina 6317 mg
- Vitamín A 6317 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.1 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra vyvrhneme, očistíme od šupin, omyjeme, odřízneme hlavu, ploutve a kapra nakrájíme na podkovy. Mrkev, celer, petržel pokrájíme nahrubo, cibuli na čtvrtky.
-
2
Do hrnce nalijeme vodu, nysypeme do ní zeleninu s cibulí, celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, citronovou kůru, zakápneme octem a povaříme půl hodiny. Necháme zkaramelizovat cukr a přidáme ho do vývaru. Přilijeme víno, přidáme lžíci marmelády, kousky kapra nasolíme a vložíme do vývaru. Povaříme dalších 15 minut. Kapra vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme jíškou, podle chuti dosolíme, dosladíme a dokyselíme. Ještě chvíli povaříme a odstavíme.
-
3
Porce kapra upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme drcenými mandlemi. Podáváme s bílým chlebem.