Zapečený květák s brokolicí
Suroviny
- 300 g Brokolice
- 600 g Květák
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 100 g Šunka dušená
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 404 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 28 g
- Sodík 327 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 179.7 mg
- Draslík 822.3 mg
- Vláknina 11888.7 mg
- Vitamín A 11888.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 146 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný, na růžičky rozebraný květák vaříme v osolené vodě doměkka. Chvíli před koncem vaření přidáme očištěnou, na růžičky rozebranou brokolici a společně dovaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat.
-
2
V kastrole na másle zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájenou šunku, sůl, vejce rozšlehaná se smetanou, polovinu nastrouhaného sýru, nasekanou petrželku, bazalku, špetku muškátu a prolisovaný česnek. Vše krátce zpěníme.
-
3
Do zapékací mísy vymazané olejem vrstvíme střídavě květák s brokolicí. Zeleninu zalijeme připravenou směsí a posypeme zbylým sýrem.
-
4
Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě 30-40 minut.
-
5
Můžeme podávat s bílým pečivem.